СТИПЕНДИЈЕ ЗА БУДУЋЕ УЧИТЕЉЕ И НАСТАВНИКЕ

Фондација Студеница која је пуних тридесет година посвећена афирмацији знања, учења и усавршавања, жели да пружи свој конкретан допринос настојању да се врати углед професији учитеља и наставника.

Са намером да се млади људи мотивишу да се определе за ово часно и племенито занимање, ове године је донета одлука да се по једна стипендија додели најбоље рангираним кандидатима на пријемном испиту на педагошким факултетима у Србији.

То су:

Учитељски факултет Универзитета у Београду са огранцима у Вршцу и Новом Пазару

Педагошки факултет у Сомбору Универзитета у Новом Саду,

Педагошки факултет у Врању Универзитета у Нишу,

Факултет педагошких наука у Јагодини Универзитета у Крагујевцу,

Педагошки факултет у Ужицу Универзитета у Крагујевцу и

Учитељски факултет у Призрену – Лепосавић, Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Такође ћемо доделити један број стипендија најбоље рангираним кандидатима који се при упису определе за наставничка занимања на факултетима у Србији који предвиђају тај смер (превасходно за предмете Српски језик и књижeвност и Математика, с обзиром да су обавезни у свим школама).

Од 40 стипендија колико Фондација Студеница додељује годишње, 10 до 15 стипендија доделиће ове године за наставничка занимања, од чега најмање 10 за бруцоше.

Пет најбоље рангираних са поменутих факултета моћи ће да се пријаве на конкурс за стипендије, од чега ће са сваког од учитељских и педагошких факултета бити изабран најмање по један студент.

Молимо Вас да јавност и кандидате обавестите што је пре могуће о овој стипендији за бруцоше на вашем факултету, како би се неки од младих мотивисали да се определе за ова посебно важна занимања.

Такође вас молимо да ову одлуку уврстите у обавештење о пријемном испиту на Вашем факултету, као и да нам доставите податке о резултатима, односно о првих пет кандидата који испуне наведене критеријуме.

Конкурс за стипендије за бруцоше будуће учитеље и наставнике, биће отворен на сајту Фондације Студеница у оквиру редовног конкурса за стипендије који расписујемо почетком сваке академске године. Критеријуме које Фондација Студеница има, осим успеха, тј. освојеног места на пријемном испиту, можете погледати овде http://sr.studenica.org/procedura-prijavljivanja.html

 

Овом одлуком Фондација Студеница остаје доследна својој стратегији континуираног дугогодишњег стипендирања најбољих студената у Србији који показују и изражену бригу за своју заједницу као и потребу за финансијском помоћи.

Такође желимо да подстакнемо појединце, установе, организације и удружења, да свако у свом домену, без одлагања и конкретним акцијама, максимално допринесе да се професији учитеља и наставника врати заслужен статус и достојанство, те да се тако будућим нараштајима омогући солидно образовање и васпитање као услов опстанка друштва у целини.