ХИМНА СРПСКОЈ ЗАСТАВИ

У част националног празника Дан српског јединства, слободе и националне заставе, реализован је пројекат Заставо моја. С поносом истичемо да је Учитељски факултет у Призрену – Лепосавићу био један од учесника овог значајног националног пројекта, који је покренула др Биљана Белојица Павловић, професор на Учитељском факултету у Призрену‒Лепосавићу. На пројекту су учествовали професори и студенти нашег Факултета проф. др Бошко Миловановић и доц. др Божана Рашковић, као и студенти Тања Стефановић и Дејана Савић.

Пројекат је реализован у сарадњи са учитељским и педагошким факултетима широм Србије и Републике Српске. Учешће у пројекту узели су следећи факултети: Учитељски факултет у Београду, Педагошки факултет у Ужицу, Педагошки факултет у Врању, Педагошки факултет у Сомбору, Факултет педагошких наука у Јагодини, Филозофски факултет у Бањој Луци, Педагошки факултет у Бијељини, уз подршку Факултета уметности у Звечану и студената Факултета музичке уметности у Београду.

Подршку пројекту пружили су Универзитет у Приштини – Косовска Митровица, Епархија рашко-призренска, Копнена војска Војске Србије, Културно-просветно удружење Рашанка из Новог Пазара, Дом културе Грачаница, као и локалне самоуправе са севера Косова и Метохије: Општина Лепосавић, Општина Косовска Митровица, Општина Звечан.

Пројекат је подразумевао аудио снимање песме Химна српској застави и њену екранизацију. Текст песме написао је Лаза Костић, и она до сада није музички обрађивана. По први пут, на њеном музичком обликовању радили су професори Универзитета у Приштини ‒ Косовској Митровици. Професор Учитељског факултета др Биљана Белојица Павловић компоновала је музику на текст Лазе Костића, док су на аранжману радили др Петар Илић, доцент на Факултету уметности у Звечану, талентовани млади композитор Лазар Марић и Душан Поповић. Екранизацију песме обавио је Игор Вуковић, у порти манастира Манасија и у Пећкој патријаршији. Део спота рађен је на средњовековном граду Звечану. У споту учествују и официри Копнене восјке Војске Сребије, као и Јелена Спирић, истакнути соло певач из Косовске Митровице. У пројекту је учествовало 20 професора са свих учитељских и педагошких факултета у Србији и Републици Српској и око 30 студената.

Овај пројекат имаће далекосежан значај у  националном васпитању младих генерација, као и у промовисању, неговању и очувању српског културног наслеђа и идентитета, те поштовања националних симбола.

ПРИЛОГ НА РТС-у